0.00lei

Există o plantă medicinală, care se găseşte pe toată întinderea Europei şi a Statelor Unite, și care este folosită în scopuri terapeutice de mii de ani, coada calului, beneficii multiple asupra organismului. Poate fi folosită proaspătă pentru ceaiuri sau sub formă de pulbere, dar în farmacii se găsesc și extracte lichide sau tincturi de coada calului.
Coada calului – beneficii și indicații terapetice:
Coada calului are indicaţii multiple în tratarea diverselor probleme de sănătate, având efecte antiseptice, antimicrobiene, anti-inflamatorii. Stimulează fluxul de sânge, este un remediu excelent pentru probleme la rinichi, tulburări digestive, hiperaciditate gastrică şi ulcer. Coada calului este o plantă medicinală cu cea mai mare concentrație a unui mineral foarte important pentru organismul uman, și anume siliciul, care are efecte antiartritice şi de tonifiere a ţesutului conjunctiv. De asemenea, conține fier, magneziu, calciu, mangan, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, dar și vitamina A, B2, B3, B5, C și E. Această plantă medicinală poate fi folosită pentru tratarea multor afecțiuni, precum: boli renale, artrită, afecțiuni reumatice, tuberculoză, afecțiunile vezicii biliare, ulcere hemoragice, pentru ameliorarea umflăturilor, hemoragiile interne sau pentru scurgerile vaginale, bolile rinichilor, detoxifiere sau pentru scăderea în greutate. În caz de uz extern ajută la crampe musculare, la vindecarea contuziilor, edeme ale picioarelor, combate transpiraţia excesivă a picioarelor, grăbeşte cicatrizarea rănilor, a ulcerului varicos.
Coada calului – beneficii și indicații pentru probleme de la nivelul tractului urinar:
Se consideră că planta coada calului are cele mai puternice proprietăţi diuretice, are o capacitate mare de a elimina apa din corp, astfel crescând urinarea cu până la 30% mai mult decât în mod normal. Datorită acidului salicilic pe care îl conține în catități semnificative, dezinfectează căile urinare, elimină infecțiile urinare și alte probleme ale aparatului urinar. Pacienții care suferă de pietre la rinichi pot consuma ceai de coada calului în paralel cu tratamentul recomandat de medic pentru accelerarea procesului de eliminare.
Coada calului ajută în menținerea sănătoasă și puternică a oaselor, datorită conținutului bogat în minerale, precum siliciul și calciul. Coada calului este un remediu european tradiţional pentru calmarea durerilor articulare provocate de entorse şi luxaţii, fiindcă este bogat în minerale, ce intră în constituţia colagenului. Așa reușește să menține densitatea osoasă, prevenind osteoporoza sau încetinind evoluția acesteia.
Coada calului – beneficii și indicații pentru probleme de la nivelul tractului respirator:
Ceaiul de coada calului este foarte benefic pentru amigdale imflamate, tusea uscată, bronşită, congestivă nazală şi febră asociată cu răceală şi gripă. Congestia nazală poate fi ameliorate prin inhalarea vaporilor ceaiului de coada calului. Pentru tuse şi afecţiunile respiratorii este indicat a se bea 2-3 căni de ceai zilnic timp de cinci zile.