0.00lei

Există o plantă medicinală bine cunoscută de mii de ani și folosită pentru beneficiile ei în medicina populară, numită pătlagină. Pătlagina este o plantă erbacee perenă, cu frunze ovate sau lanceolate și cu floricele gălbui, mici, care crește la o înălțime de 10 – 50 cm. Este o plantă ușor adaptabilă la diferite condiții. Cu această plantă ne putem întâlni pe marginea drumurilor, în buruienișuri, în pășuni, culturi, practic oriunde de la câmpie până în zona alpină.
Pătlăgina este o plantă medicinală folosită și acum pentru efectele ei în fitoterapie, pentru care sunt folosite frunzele. Substanța activă a plantei pătlagină este glicozidul aucubina, dar conține și polifenoli, polizaharide, mucilagii, tanin, siliciu, potasiu, zinc și vitamina C.
În medicina populară pătlagina este folosită pentru uz extern în cazul leziunilor superficiale, răni purulente, tăieturi. Pătlagina este un anti-bacterian puternic, anti-inflamator și cicatrizant, astfel frunzele zdrobite de pătlagină pot fi folosite ca remediu eficient pentru vindecarea rănilor și ulcerului, pentru a trata înțepăturile și mușcăturile de insecte, eczema și tăieturile mici.
Datorită proprietăților sale anti-bacteriene, anti-inflamatorii, pătlagina este folosită pentru tratarea bolilor inflamatorii ale căilor respiratorii, pentru ameliorarea tusei, și ca expectorant. Subtanțele active din pătlagină dizolvă mucusul aderent, promovează formarea de spută, acoperă mucoasa membranei și ameliorează inflamația, elimină reflexul de tuse. Pentru că pătlagina are și proprietăți antiseptice, poate ameliora durerile în gât și amigdalita.
Produsele din pătlagină pot acționa ca un calmant, pentru că au proprietăți imunomodulatoare. Fiind un bun antioxidant, substanțele active din pătlagină combat oboseala, și acționează împotriva radicalilor liberi. Pătlagina are proprietăți laxative, poate trata și constipația, iar consumul frunzelor care conțin multe fibre pot ajuta tranzitul intestinal.
Cum putem găsi această plantă miraculoasă în farmacii? Pătlagina se poate găsi sub formă de ceai, ingerată sub formă de capsule, dar există și tinctură, sirop și extract de pătlagină.